Изкуство и Общество

Стратегически пробив в сърцето на Ислямска държава (ВИДЕО+СНИМКИ)

Антиджихадистките сили, подкрепяни от САЩ проникна за първи път днес от юг в сирийския град Ракка, бастион на организацията „Ислямска държава“, предаде АП, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

За целта Сирийските демократични сили прекосиха река Ефрат.

Тази маневра за обкръжаване на ислямистите от ИД отне месеци. Тя стана възможна в четвъртък, когато Сирийските демократични сили прекъснаха последния изход, през който бойците на ИД можеха да напуснат Ракка, като превзеха район южно от Ефрат.

Днес Сирийските демократични сили за първи път проникнаха в южната част на Ракка и превзеха пазара Ал Хал, каза Рами Абдел Рахман, директор на сирийския Център за наблюдение на правата на човека. ИД обаче заплашва с контраатака, допълни той.

На 6 юни Сирийските демократични сили проникваха в Ракка от изток и запад и превзеха шепа квартали в тези части на града, но се сблъскват с ожесточената съпротива на ИД, докато напредват към центъра.

Според международната антиджихадистка коалиция, оглавявана от САЩ, която подкрепя Сирийските демократични сили, в Ракка има 2500 бойци на ИД.

Днес Сирийските демократични сили получиха подкрепление от близо 1000 бойци, които да участват в битката за Ракка, предаде АП.