Изкуство и Общество

В Турция е възможен нов опит за преврат

Германският вестник „Шпигел“ твърди, че в Турция е възможен нов опит за военен преврат. Наред с това не са изключени и други кризи, които да разклатят страната.

В доклад от шест страници се посочва, че всички фактори – довели до опита за метеж през лятото на 2016 година – са налице и сега. Нови кризи и дори нов пуч са възможни сценарии в южната ни съседка според немското издание.

В доклада пише, че няма яснота кой стои зад опита за преврат през месец юли 2016 година, въпреки че Анкара посочи живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за кукловод. След метежа в страната бе обявено извънредно положение и започнаха масови чистки.

Турция обяви война на гюленистката организация „Фето“. Чуждестранни разузнавателни агенции обаче поставиха под съмнение твърденията, че Гюлен е организирал пуча, потушен в ранните часове на 16 юли.

Близо 250 души загинаха преди година, а стотици бяха ранени. Западните страни обвиниха Реджеп Ердоган, че изпраща в затвора другомислещите, които са против неговата партия и които нямат нищо общо с опита за военен пуч.

След преврата Турция поиска от Съединените американски щати екстрадицията на Гюлен, но до момента няма положителен отговор. Във Вашингтон не са получили ясни доказателства, че именно Гюлен е искал да свали от власт Ердоган с военен метеж.