Бизнес и Политика

По-качествени служители, повече инвестиции

Безспорно предизвикателството пред днешните работодатели е набирането на квалифицирана работна ръка. Това се оказва препъни камък най-вече за производствената сфера и мощности, които са извън столицата. Част от компаниите решават проблема като сами се нагърбват с нелеката задача да обучават служители, което отнема както време, така и средства. Въпреки това те преценяват, че това е по-изгодния вариант.

Друг начин за набиране на персонал е като от по-големите градове ежедневно се транспортират работещите до производствените бази. Такъв е примерът с компанията, която на 4 юли – Денят на независимостта на САЩ, отбелязва 25 години на българския пазар „Идеал Стандарт – Видима”. За периода, който е у нас тя е увеличила броя на своите служители от 800 на 3200 души. Голяма част от тях живеят в Габрово и Велико Търново.

Работната сила има пряко отношение към инвестициите на дадена компания. В случая разположената в близост до Севлиево производствена база на компанията възнамерява да увеличи през следващите три години броя на своите служители, тъй като планира ръст на инвестициите си с близо 30%. До 2020 г. базираната в Белгия фирма възнамерява да вложи в производството 100 млн. EUR като голяма част от тази сума ще бъде насочена към базата в Севлиево. Средствата ще бъдат разделени между завода за керамика и този за арматура. До момента вложенията на най-големия работодател в Централна и Северна България, възлизат на 130 млн. EUR….