Изкуство и Общество

Нова Корейска война?

Режимът на Ким си осигури недосегаемост. САЩ и сами са виновни за това. Дали Тръмп няма да изгуби търпение и да бомбардира севернокорейските ракетни заводи? Това би запалило нова Корейска война.

През януари американският президент Доналд Тръмп смяташе, че е изключено Северна Корея някой ден да се сдобие с междуконтинентална ракета. Но само половин година по-късно това вече е факт. Изстреляната балистична ракета явно може да прелети на разстояние до 8000 километра и да пренася ядрени бойни глави. Така Северна Корея влезе в крайно ограничения кръг от държави, които са в състояние да достигнат САЩ с ядрени ракети.

В действителност новото оръжие едва ли може да представлява сериозна военна заплаха. Зареждането му с течно гориво отнема много време, а ракетата лети толкова бавно, че противниковата отбрана може лесно да я свали. Съмнителни са също надеждността и точността на ракетата. За да се направят съответните подобрения, ще е нужно със сигурност още много време.

Режимът на Ким – на практика недосегаем

Само че за севернокорейския лидер Ким Чен-ун е важно главно сплашващото въздействие на ракетите с широк обсег на действие. Неговият режим сега стана на практика недосегаем, защото притежава способността за ядрени противоудари с непредвидими последици за САЩ. Така Ким най-после ще може да разговаря на равна нога със заклетия си враг САЩ, за да постигне политическите си цели – подписването на мирен договор и прекратяването на санкциит…