Изкуство и Общество

Нулев напредък на преговорите за Сирия

След двудневни дискусии в столицата на Казахстан, Астана, не бе постигнато никакво споразумение относно въвеждането на зоните за деескалация в Сирия, обяви специалният пратеник на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев, цитиран от Reuters

На път сме да финализираме седем документа, каза на пресконференция той, като уточни, че всички страни, Русия, Иран и Турция, имат още много работа.

Лаврентиев не поясни какви са документите, а спомена само създаването на центрове за координиране и за мониторинг на примирието, мандата на чуждестранните сили, които ще гарантират сигурността в зоните за деескалация, и правото на тези войски да прибягват до употреба на сила.

Лаврентиев обяви още, че следващата среща в Астана ще се състои в последната седмица на август. Дипломатът уточни, че трите страни гаранти ще се срещнат отново още на 1 и 2 август във формат „работна група“.

Русия, Турция и Иран възложиха на съвместната работна група да довърши работата по техническите условия в зоните за деескалация, каза външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на сирийската делегация и посланик на Сирия в ООН Башар Джаафари каза, че не би нарекъл резултата от преговорите „провал“, но че прави впечатление негативната позиция на Турция и опозицията.

Не бива да очакваме твърде много от Женевските преговори за Сирия, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стeфан…