Изкуство и Общество

Глинен протест срещу глобализацията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хамбург стана сцена на уникален артистичен протест срещу започващата утре в северния германски град двудневна среща на върха на Г-20, предаде Reuters.

Стотиците участници в пърформанса бяха покрити изцяло със сива глина. Поели от всички краища на Хамбург, те преминаха бавно и мълчаливо през града, за да се съберат на централния площад. Там те махнаха мръсните си горни дрехи, за да останат по скритите отдолу далеч по-пъстро и цветно облекло.

Глинените фигури представляват едно общество, което се поддаде безпомощно пред сложните взаимни връзки в света и където хората са заинтересувани само от своя собствен личен успех, казаха организаторите на пърформанса, озаглавен „1000 фигури“. Те обясниха, че свалянето на покритите с глина дрехи олицетворява солидарността.

Хиляди хора ще протестират мирно срещу срещата на върха на Г-20. Наред с тях властите очакват да дойдат до 8000 демонстранти, готови да прибягнат до насилие.

Охраната на форума е поверена на около 19 000 полицаи.

Над 100 000 души се очаква да се съберат на заключителния протест срещу срещата, който ще премине под надслов „Солидарност без граници вместо Г-20“.