Изкуство и Общество

Намалиха присъдата на корумпиран политик

Президентът на Израел Реувен Ривлин смекчи присъдата за корупция на бившия израелски премиер Ехуд Олмерт. Държавният глава намали наказанието от 27 месеца на 16 месеца и половина, които вече са излежани от осъдения, предаде ТАСС.

В неделя Олмерт беше освободен предсрочно от затвора по негова молба, след като съдебните власти решиха да намалят присъдата му с една трета. Той бе принуден да подаде оставка през 2008 г. след обвинения във взимане на подкупи и възпрепятстване на правосъдието във връзка със сделки за строителството на луксозен жилищен комплекс по времето, когато е бил кмет на Йерусалим и министър на търговията и индустрията.

Присъдата от 27 месеца затвор включваше година и половина за вземане на подкуп, 8 месеца за злоупотреба с доверие и измама и един месец за възпрепятстване на правосъдието.

На 20 юни Олмерт бе настанен в затворническа болница със сърдечни оплаквания. В социалните мрежи се появиха негови снимки, на които изглежда явно болен и силно отслабнал.

Условно-предсрочното освобождаване предвиждаше до май 2018 г. Олмерт два пъти месечно да се разписва в полицията. Забранено му бе да напуска Израел.

Президентът отмени тези ограничения. Бившият премиер обаче обеща независимо от президентския акт да участва в работата на доброволчески сдружения, както бе разпоредила комисията за условно-предсрочно освобождаване.

Олмерт е изправен пред нови обвинения – в опит да изнесе от затво…