Изкуство и Общество

Пчелите и тяхната най-голяма заплаха

Германия е дом на около 550 различни вида пчели. Повечето от тях са така наречените пчели „самотници“. Те не живеят в големи кошери, подобно на медоносните пчели, а по отделно.

Учени от катедрата по „Екология на животните и тропическа биология“ на Университета във Вюрцбург проведоха редица проучвания и експерименти, в резултат на които стигнаха до заключението, че глобалното затопляне може да бъде фатално за нашите черно-жълти приятели.

Пчелите зависят до голяма степен от наличието на прашец, който могат си набавят само от специални растителни видове. Тук се сблъскваме и с проблема със засилената модернизирана индустриализация, която е главен фактор за нарастващите ефекти на глобалното затопляне.

Глобалното затопляне оказва сериозно въздействие върху времето, което е причината някои растителни видове да се появяват по-късно от нормалното (става дума главно за периода между края на зимата и началото на пролетта). В такива случаи пчелите, които са се излюпили или са излезли от хебернационния си период по-рано от нормалното, изпитват трудности в намирането на храна.

Времевото несъответствие от 3 дена между растителните видове и пчелите може да доведе до сериозни последици за насекомите.

Някои пчели се опитали да намалят усилията си да осигурят храна за своите малки като започнали да продуцират повече мъжко потомство и …