Изкуство и Общество

Революция! Франция спира продажбата на дизелови коли

Франция спира продажбата на автомобили, използващи бензин или дизелово гориво, съобщиха френските медии. Властите са амбицирани до 2040 година да бъде наложена тази „революция“, както я описа министърът на екологията Никола Юло.

Той подчерта, че мярката е част от ангажимента на страната му за борба с климатичните промени. Забраната ще позволи опазване на околната среда и по-малко вредни емисии във въздуха.

Хибридните автомобили съставляват около 3.5% от френския пазар, докато електрическите са едва 1.2%. Французите искат да променят тази статистика.

„Обявяваме край на продажбата на бензинови и дизелови автомобили до 2040 година“, заяви Никола Юло, наричайки решението „истинска революция“.

Министърът беше назначен от новия френския президент Еманюел Макрон, който открито разкритикува политиката на Доналд Тръмп спрямо климатичните промени. Американският президент обърна гръб на Парижкото споразумение, с което си навлече гнева на редица световни лидери.

Френският министър на екологията изрази надежда, че френските производители на автомобили ще отговорят на предизвикателствата. Никола Юло все пак призна, че ще е трудно.

Франция си е поставила и друга еко цел – редуциране на атомната енергия до 50%. Французите са си поставили краен срок за изпълнение на тази задача 2025 година.