Изкуство и Общество

Тръмп се изказа ласкаво за България

Съединените американски щати подкрепят отворени, честни и конкурентни пазари за глобална енергийна търговия. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, който посети полската столица Варшава преди срещата на върха на Г-20.

Американският държавен глава обяви инициативата „Три морета“, в която са включени 12 страни от Централна и Източна Европа. Тръмп похвали енергийни проекти, в които участва и България.

„Приветствам България, Румъния, Унгария и Австрия, че се стремят към тръбопровод от Черно море“, заяви американският президент, цитиран от БНР.

Американският президент похвали също изграждането на газов интерконектор между България и Гърция. По думите му подобни проекти са ключови за разнообразяването на енергийните доставки.

Във Варшава Тръмп заяви, че във Вашингтон искат да разширят партньорството си с поляците, особено в износа на енергия, така че те да не бъдат заложник на един енергиен доставчик. Тръмп заяви, че САЩ искат да развиват връзките си с държавите, намиращи се между Балтийско, Черно и Адриатическо море.