Изкуство и Общество

US бомбардировачи прелетяха над Южнокитайско море

Американски бомбардировачи демонстрираха сила, прелитайки над оспорваните води Южнокитайско море. Това бе потвърдено от военновъздушните сили на страната, съобщи „Ройтерс“.

Преди това двата самолета Б-1 „Лансър“ проведоха учение с японски изтребители в Източнокитайско море. За първи път бойните авиации на двете съюзнически сили проведоха учение в нощно време.

Напрежението в региона значително се увеличи, след като Северна Корея изстреля балистична ракета, която падна в Японско море. САЩ подчертаха, че ще защитят себе си и своите съюзници от заплахата.

Преди няколко дни пък американски боен кораб премина край спорен остров в Южнокитайско море, което бе прието от Китай като „сериозна политическа и военна провокация“.

В отговор китайските военновъздушни сили вдигнаха изтребители, а освен това изпратиха и бойни кораби към американския. Съединените американски щати многократно са се обявявали против китайската окупация и агресивни действия в региона, докато от Китай твърдят, че това е в рамките на суверенните права на азиатската страна.