Изкуство и Общество

Напрежение с полета на Путин

Самолетът, с който руският президент Владимир Путин е пътувал за срещата на Г-7 в Хамбург, е заобиколил с около 500 км, за да избегне прелитането над Полша и трите бивши съветски републики на Балтийско море Естония, Латвия и Литва. Това сочат данни от системите за проследяване на гражданските полети, предадоха от „Ройтерс“, цитирани от Блиц.

Според уебсайта „FlightRadar24“ руският правителствен самолет не е следвал пряк курс от Москва до Хамбург през въздушното пространство на Беларус и Полша. Вместо това машината „Ил“ с регистрационен номер RA-96022 е летяла над Балтийско море, преминавайки по пътя си над Финландия и Швеция, преди да навлезе във въздушното пространство на Дания и Германия.

Руски телевизии показаха как Путин излиза от самолет със същия регистрационен номер на летището в Хамбург. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира случая, като се ограничи да каже, че сигурността на президента е от първостепенно значение.

„Предприетите мерки за сигурност са целесъобразни мерки“, заяви той на пресконференция в отговор на журналистически въпрос. Настоящият руски президент многократно е летял над държави от източния флаг на НАТО. Не е ясно защо сега е бил избран толкова обиколен път до Германия, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че на 21 юни натовски изтребител „Еф-16“ се доближи до самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу над Балтийско море, но бе пресрещнат …