Изкуство и Общество

Тежка нощ в Хамбург! Масови арести, множество ранени

Мащабни протестни демонстрации съпътстват провеждането на срещата на Г-20 в германския град Хамбург. На много места в града се стигна до сериозни сблъсъци между активистите и органите на реда.

Над 100 души от протестиращите срещу Г-20 в Хамбург са задържани, съобщиха от местната полиция. Ранените униформени след безредиците миналата и тази нощ са вече близо 200. Недоволстващите граждани се определят като антикапиталисти.

От противопожарната служба на Хамбург съобщават, че линейки са закарали 60 цивилни в различни болници. Сред тях са и 11 души, които са пострадали тежко след падане от стена при опит да избягат от полицията.

Местните власти са поискали подкрепления от други градове, за да овладеят положението в Хамбург.

Още през изминалите дни пристигането на най-важните световни лидери беше съпроводено от палене на коли, хвърляне на димки и коктейли Молотов, чупене на витрини на магазини и банки.

Запалени бяха множество коли, активистите вдигнаха барикади от кофи за смет, велосипеди и други подръчни средства от улиците. Дори се наложи се властите да използват бронетранспортьори, за преодоляване на барикадите, издигнати от протестиращите.

Демонстрациите обединяват анархисти, природозащитници и леви политически привърженици. За голяма част от безредиците са отговорни и феновете на местния футболен клуб „Санкт Паули“, които са известни с крайнолевите си политически убеждения.

<p…