Изкуство и Общество

Разкриха тайната на древноримския бетон

Древните римски вълноломи и укрепления винаги са удивлявали специалистите със своя бетон, спояващ камъни и скали, издържал хиляди години, без да се разпадне и разруши. Досега беше известно, че римляните са строили с вар и вулканична пепел, за да слепят камъните, но учени успяха да открият всички елементи, съставляващи римския бетон, пише сайтът Мегавселена. Бе узнат и елементът, правещ римските вълноломи устойчиви на морските вълни хиляди години след построяването им.

Откритието може да има влияние и върху съвременното строителство и използването на екологични материали.

Разбира се, най-впечатляващото при римския бетон е неговата устойчивост. Вместо да се разрушава и ерозира във времето от морската вода и ветровете, този материал става по-здрав от излагането му на природните стихии.

При досегашните тестове на римски укрепления, пристанища и вълноломи, изследователите бяха открили, че древният бетон съдържа рядък минерал, наречен алуминиев тоберморит, хидратен минерал на базата на калциев силикат. Когато попадне в контакт с морска вода, този минерал кристализира във варова среда, генерирайки топлина.

При най-новите тестове на древния римски бетон, учените са използвали най-съвременните техники за детайлен анализ на пристанищни стени и вълноломи, останали от римско време. Използван е бил и електронен микроскоп, за да се види разпределението на елементите, както и рентгенова микро-дифракция и спектроскопия, за да се изясни напълно химич…