Бизнес и Политика

„Сделките се сключват в клубове за стриптийз”

Иновативните фирми в Силиконовата долина не са място за жени. В това поне са убедени много от мъжете, основали успешни фирми. Един от тях дори признава: „Не харесвам начина на мислене у жените”.

Млади, динамични, прагматично ориентирани, с професионални познания в програмирането и преди всичко едно: от мъжки пол. В Силиконовата долина именно така си представят бъдещия наследник на Марк Зукърбърг и Стийв Джобс. Жените в този свят на практика са нежелани. „Не харесвам начина на мислене у жените”, заявил един тамошен инвеститор, когото Катрин Такър му представила идеята си за нова интернет-апликация, предназначена за родители.

Един от основателите на мобилното приложение за запознанства в интернет „Тиндър” казва следното: „Жена в управителния съвет ще ни направи за посмешище“. Въпросният основател на всичкото отгоре визира бившата си приятелка Уитни Уолф, която също е била в екипа на създателите на приложението. Уолф напуска фирмата и я обвинява пред съда в сексизъм. По-късно основава портала „Women first“, който е най-успешният сайт за запознанства редом с „Тиндър”.

„Третираха ме като слугиня, която прави кафета и стои като пазач пред вратата, когато се провеждат заседания“, разказва Лакшми Балахандра. В продължение на дълги години тя е била единствената жена в една от големите инвеститорски фирми. Балахандра споделя, че понасяла всички унижения, защото искала да я при…