Изкуство и Общество

Джихадисти се предават, а после се… взривяват

В ход на отчаяние бойци на „Ислямска държава“ в Мосул измамно са се предавали на иракските сили, за да се доближат до тях. Целта – самоубийствен атентат с голям брой жертви, пише ABC News.

От командването на коалиционните сили за борба срещу джихадистите разкриха мръсната тактика на терористите, които бяха изтласкани от град Мосул.

В опит да нанесат по-големи поражения те са захвърляли оръжията си, за да се доближат възможно най-близко до иракските сили. Всичко обаче е било измамно, а единствената цел на джихадистите е била при експлозията да загинат повече хора.

Наскоро иракският премиер Хайдер ал-Абади обяви победата над „Ислямска държава“ в Мосул, който беше последният им бастион на иракска земя.

През изминалите месеци джихадистката групировка загуби голяма част от териториите си в Сирия и Ирак. В отчаянието си терористите предприемат ходове, подобни на този в Мосул.

При сраженията в град Мосул бойците на „Ислямска държава“ използваха и живи щитове, за да се предпазят от набезите на иракските въоръжени сили и техните съюзници.

Финалната офанзива на иракските сили в Мосул продължи няколко месеца, а при сраженията загинаха хиляди цивилни. Под влияние на „Ислямска държава“ остават единствено пустинни и откъснати райони близо до града.