Изкуство и Общество

Огромен айсберг се откъсна от Антарктида

Един от най-големите айсберги в новата история на нашата планета се откъсна от ледения континент Антарктида, съобщи Би Би Си. Американски сателит наблюдава движението на огромния леден блок, чиято площ е близо 6 000 квадратни километра, посочва агенцията.

Айсбергът се е откъснал от ледения шелф „Ларсен“. Учените са очаквали подобен развой заради огромна пукнатина в леда, забелязана преди повече от десетилетие.

С времето тя се е разраствала и е довела до откъсването на плаващия леден блок. Океанските течения и ветрове могат да превърнат айсберга в опасен за корабоплаването.

За справка откъсналият се айсберг е голям колкото Бруней и близък по размери на Пуерто Рико. Той със сигурност е в топ 10 на най-големите ледени блокове, записвани в човешката история.

По размери обаче не може да се сравнява с айсберга Б-15, забелязан в началото на това хилядолетия. Той беше с размери 11 000 квадратни километра.

Леденият шелф „Ларсен“ вече е с 10% по-малък, отколкото беше преди откъсването. Професор от Имперския колеж в Лондон заяви, че в Антарктида има толкова лед, че ако се разтопи, то нивото на световния океан ще се повиши с 60 метра.