Изкуство и Общество

Холандия развърза ръцете на тайните агенти

Горната камара на холандския парламент прие закон, предоставящ на разузнавателните служби нови, по-широки правомощия за наблюдение и други действия, включително масово събиране на данни, предаде Reuters.

Законодателството ще влезе в сила този месец, след като бъде подписано от монарха и обнародвано в държавен вестник.

Законът беше одобрен в сегашния му вид с голяма подкрепа в горната камара, след като години наред се водиха дебати по него и бяха отправени критики от съдебни инстанции и правозащитници.

Организация „Битс ъв фрийдъм“ предупреди, че сега холандските разузнавателни служби ще имат възможност да следят голямо количество интернет данни, без да е необходимо да представят ясни причини и без особен контрол.

Правозащитниците също така възразяват срещу тригодишния срок за съхраняване на данните, който службите смятат за подходящ, и възможността те да обменят събираната информация със свои чуждестранни колеги.

Според правителството правомощията са необходими за противодействие на заплахите за националната сигурност в съвременната епоха, а тяхното прилагане може да бъде проверявано от контролна комисия.