Бизнес и Политика

Петкова: Газовият хъб е ценен за нас и цяла Югоизточна Европа

Проектът за газовия хъб е изключително ценен, не само за България, а за целия регион на Югоизточна Европа. Това каза пред бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Той ще даде възможност през България да минава природен газ от различни източници по различни маршрути и да се създадат условия впоследствие за търговия на природен газ на базата на тази платформа за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната“, допълни министърът.

Теменужка Петкова обясни, че това ще е една възможност за реална диверсификация, за развитие и либерализиране на пазара на природен газ.

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България е разработена съвместно с партньорите ни от дирекция „Енергетика” на ЕК.

„Този проект олицетворява изцяло идеите на Европейския енергиен съюз, свързани с диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ, и с развитието на пазара на природен газ“, каза още тя.

Съвсем скоро предстои „Булгартрансгаз” да обяви обществената поръчка за предпроектното проучване, за което ЕК е предоставила и финансиране, обяви Теменужка Петкова.

„Всеки един проект, който се реализира на територията на България, ще бъде съобразен с европейското законодателство“, категоричен беше министърът.

По думите й, за да стане възможно изграждането на този хъб, трябва на първо място да се изгради …