Изкуство и Общество

Макрон: Германия печели от дисбаланса в еврозоната

Германия получава финансова полза от съществуващите дисбаланси в еврозоната. Подобно становище беше изразено от президента на Франция Еманюел Макрон в публикувано негово интервю за германската медийна група Funke.

„Има победители. Те включват Германия, която е в състояние да извърши нужните реформи, но тя извлича ползи от дисбалансите в еврозоната. Това е нездравословно и по тази причина не може да се определи като стабилност“, казва френският президент.

Според Mакрон „страни, които вече имат високи нива на държавен дълг, трупат още повече задължения“. Президентът твърди, че в подобна ситуация конкурентноспособните държави заздравяват допълнително позициите си.

„Бих искал еврозоната да е по-хомогенна, защото в момента тя не работи правилно“ казва Макрон.

Той е убеден, че ЕС е длъжен да разработи механизми, които да направят финансовата ситуация в условия на сътрудничество по-справедлива. „Това е ключът за устойчивост на съюза“, твърди Макрон.

Имаме нужда от еврозоната с общ бюджет и общо правителството, което да определя бюджета и механизмите на демократичен контрол. Те днес липсват, казва в заключение стопанинът на Елисейския дворец.