Бизнес и Политика

Да защитим родното производство

Несъмнено всеки, който е решил да започне малък бизнес в хранително-вкусовата промишленост се е натъкнал на редица препятствия. Въпросите са много, а отговор на част от тях се опитаха да дадат депутати, експерти от министерства и неправителствени организации и производители.

„Видяхме, че проблемите са огромни. Очаквах на дискусията представителите от Министерството на земеделието, храните и горите и БАБХ и да представят анализ за Наредба №26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, за да може на базата на него да видим колко хора са кандидатствали и къде са проблемите. За да видим какво ние да надградим, премахнем, допълним. Такъв анализ нямаше.

Да има над 2000 кандидатстващи, но от кои региони са и в каква сфера на дейност не разбрахме”, каза депутатът от БСП Румен Георгиев.

Той не пропусна да засегне и въпроса със скандала около българското кисело мляко и опасността от това утре се отвари процедура по промяна на БДС стандарта му. „Трябва да има защита на нашите национални продукти, а имам чувството, че когато стане въпрос за регламенти и за Брюксел, ставаме защитници на Брюксел. А Брюксел защитава ли ни нас. Да вземем една гръцка напитка да видим какво пише там: 20% захар, 20% концентрат портокалов. Същата напитка у нас пише 5% концентрат и грюкозов сироп. Да си защитим родното производство” призова Георгиев.

На дебата в Народното събрание б…