Изкуство и Общество

Дамаск блокира преговорите за Сирия

Сирийското правителство пречеше на напредъка на мирните консултации тази седмица в Женева, заяви опозицията, цитирана от DPA, в края на поредния кръг вътрешносирийски преговори с посредничеството на ООН.

Седмият кръг преговори започна със слаби очаквания и приключи по същия начин, заяви членът на делегацията на сирийската опозиция Йехия Ариди. Причината е, че на преговорите в Женева има две крила – едното очаква да се постигне прогрес, а другото винаги се оправдава, каза той за DPА от Женева.

Делегацията на правителството си изфабрикува претекст, като сложи етикет „терористи“ на всички опоненти на президента Башар Асад, отбеляза Ариди.

Очаква се посредникът на ООН Стeфан де Мистура да информира от Женева Съвета за сигурност за изхода на преговорите в 21 ч. (22 ч. българско време).

При откриването на преговорите в понеделник, Де Мистура каза, че в най-добрия случай се надява на известен напредък и че пробив би могъл да настъпи само на по-късен етап, когато геополитическата обстановка ще е узряла за него.

Разговорите тази седмица се състояха на фона на примирие в Югозападна Сирия, договорено от САЩ, които подкрепят бунтовниците, и Русия, която оказва военна подкрепа на войските на Асад.

Целта на организираните от ООН преговори е постигането на споразумение за преходно правителство, за нова конституция и за нови избори в Сирия, опустошавана от война от 2011 г. насам.