Изкуство и Общество

Руски хакери атакуваха ирландската енергийна система

Хакери, подкрепени от руското правителство, атакуваха енергийните мрежи в Ирландия, съобщи британското издание The Times.

Кибер престъпниците са предприели офанзива срещу ирландския енергиен сектор с желанието да проникнат в системите за контрол.

Контрол над тях хипотетично би им дал възможност да изключат и част от захранването на Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

През миналия месец е била извършена кибератака срещу електронната поща на главни инженери на ирландското управление по електроснабдяване. Със зловреден софтуер хакерите се опитали да получат секретна информация, включително и пароли за управление.

Ирландските власти водят разследване. Те са убедени, че руското разузнаване стои зад хакерските нападения. Това не е първото подобно обвинения към Кремъл.

От Москва отричат и обвиненията за намеса на американските избори, които бяха спечелени от Доналд Тръмп. По време на кампанията лагерът на демократите бе ударен от хакери, които се добраха до чувствителна информация.