Изкуство и Общество

В турските училища: Джихадът е любов!

Турските образователни власти включиха понятието „джихад“ в учебните програми, по които ще учат децата в средните училища в страната, съобщи Sözcü.

Учениците в южната ни съседка ще се запознаят отблизо с концепцията на понятието в исляма, което според министъра на образованието Исмет Йълмаз е възприето по грешен начин.

„Истинското значение на джихад е да обичаш страната си. Наш дълг е да поправим грешното възприятие“, заяви Йълмаз. Думата джихад често се превежда като „свещена война“ в контекста на боевете срещу враговете на исляма.

Според властите в Турция обаче джихад се отнася до вътрешните духовни борби срещу греха и прегрешенията. „Джихад е да служиш на обществото, да увеличиш благосъстоянието, да гарантираш спокойствието в общността“, заяви министърът.

„Нашият Пророк казва, че когато се завръщаме от война, тръгваме от малкия джихад към великия. Най-лесното е да воюваш, трудното е да гарантираш мира. Истинското значение на джихада е любовта към отечеството“, заяви образователният министър.

Новата програма ще влезе в сила за предстоящата учебна 2017/2018 година. Турските управници за пореден път бяха обвинени, че искат да скъсат връзките със секуларизма.

Промяната в учебната програма засили опасенията, че управляващата Партия на справедливостта и развитието обръща гръб на светския начин на живот. Бащата на турската република Мустафа Кемал Ат…