Изкуство и Общество

Обама имал таен план да разгърне военни в деня на изборите

Администрацията на президента Барак Обама имала таен план за деня на изборите за президент през ноември 2016 година, съобщи Time, позовавайки се на инструкции от 15 страници.

Всички мерки са били предвидени в случай на мащабна кибератака в самия ден на вота, в който милиони американците отидоха до урните, за да изберат следващия държавен глава.

Републиканецът Доналд Тръмп спечели електоралния вот и победи кандидатката на демократите Хилъри Клинтън. По време на кампанията лагерът на демократите бе подложен на мащабни хакерски атаки.

Американските служби обвиниха Русия, че стои зад хакерската офанзива. Барак Обама е искал да гарантира прозрачността на вота. В мерките е било предвидено ако в деня на изборите бъде осъществена кибератака, да бъдат разгърнати военнослужещи.

Администрацията на бившия президент е предвиждала при нужда да бъдат изпратени служите на въоръжените сили към урните, мобилизиране на военния персонал, както и провеждане на контра пропагандни усилия.

Барак Обама се е подсигурил, че в случай на атака срещу изборната инфраструктура и държавни учреждения, ще има юридическата обосновка да действа мигновено.

Американското разузнаване заключи, че Кремъл – под преките нареждания на президента Владимир Путин – се е намесил на изборите, подкопавайки демократичния процес в Щатите.

Кремъл отрече да има намеса във вота, а Доналд Тръмп обвини демократите, че използват „руската карта&…