Изкуство и Общество

Ето я 16-годишната германска джихадистка

Идентифицирана е 16-годишната германка, заловена заедно с жените бойци на „Ислямска държава“ (ИД) в иракския град Мосул. Това потвърдиха представители на германската провинция Саксония, цитирани от АР.

Прокуратурата в град Дрезден, столица на източната провинция, потвърди, че момичето е било идентифицирано и получава помощ от германското посолство в Ирак. Името на момичето е Линда В., съобщава АР.

Джихадистите от ИД бяха прогонени от втория най-голям иракски град Мосул по-рано този месец след тежка кампания, получила подкрепата на САЩ. Голяма част от града е в руини, припомня Reuters.

Дни след като си върнаха града, иракските сили за борба с тероризма задържаха 20 джихадистки от тунел, открит под Стария град на Мосул. Появиха се съобщения, че сред тях има германска тийнейджърка.

Смята се, че 16-годишното момиче е от малкия град Пулшниц, разположен на североизток от Дрезден и е изчезнала през 2016 година, малко след като приела исляма. Вероятно е поддържала контакти по интернет с поддръжници на ИД.

Прокуратурата отказа да потвърди тази информация, както и дали тя се е била на страната на групировката, подчертавайки, че нямат информация за нея след пристигането й в Истанбул преди година, съобщава АР