Изкуство и Общество

Веднъж турчин – винаги турчин?

Турски консулства в Германия изглежда имат негласната директива да блокират освобождаването от турско гражданство – особено на хора, свързани с „Движението Гюлен“. Те се оказват пред стена от необясними пречки и спънки.

Серат Мустафуглу живее от 37 години в Германия. Двете му междувременно пораснали деца са родени в Хамбург. Логично е да иска германско гражданство. Барис Реяс и Денис Демир също кандидатстват за германски паспорти. Реяс от 24 години живее в Германия, а Демир е дошъл в Хамбург през 2002 г. Тримата мъже не желаят имената и снимките им да бъдат публикувани, те се страхуват, че ще си имат проблеми с турските власти. Затова в настоящата публикация имената им са променени.

Германските власти вече са одобрили молбите на тримата кандидати за германски паспорти и сега те чакат Турция да ги освободи от турското им гражданство. Това обаче така и не се случва – турските власти неизменно изтъкват пред тях всевъзможни, най-често измислени предлози, за да им откажат. От турското представителство в Хамбург например заявили на Денис Демир, че паспортът трябва да остане за проверка в консулството.

В три федерални провинции – Берлин, Бавария и Хамбург е имало случаи, в които паспортите на кандидати за германско гражданство са били задържани от съответното турско консулство. До този момент германските власти са уведомени за седем подобни случая. Според Барис Реяс, в действителност случаите са поне двойно повече.

„Поз…