Изкуство и Общество

ЕС плаши Полша с „ядрената процедура“

Вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че ЕС е започнал процедура срещу Полша във връзка с реформата на правната система в страната, съобщи „Дойче Веле“.

„Препоръката на Европейската комисия към полските власти е да не предприемат никакви действия, които биха довели до уволняване или принудително пенсиониране на съдии от Върховния съд. Ако такава мярка бъде приета, Европейската комисия е готова незабавна да задейства процедурата по Член 7“, подчерта Тимерманс.

Съдебната Реформа в Полша дава право на правосъдния министър да назначава и освобождава съдии във върховния съд. Освен това се предвижда жените – съдии да се пенсионират на 60 години, а мъжете – съдии на 65 години.

Председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер заяви, че е възможно задействането на Член 7. Това значи отнемането на правото на глас на Полша в Европейския съвет. Процедурата е известна още като „ядрената процедура“.

‘Комисията е отворена за диалог и ние призоваваме да бъдат взети необходимите стъпки за осигуряването на диалог. Важно е законите да бъдат съобразени с нашите препоръки. Така страната ще избегне евентуални санкции. Трябва да се запази независимостта на полския съд. Това е основно условие“, заяви Тимерманс.

През последните дни в Полша има непрестанни протести, заради съдебната реформа.