Изкуство и Общество

Румъния разполага американски ракети срещу Русия (ВИДЕО)

Румънският министър на отбраната Адриан Цуцуяну съобщи, че Букурещ ще плати през ноември първата вноска за ракетите „Пейтриът“, договорени със САЩ. Първата система се очаква да пристигне в северната ми съседка следващата година, предаде Медиафакс.

„Имаме одобрението на Държавния департамент, в междинна фаза сме. Необходимо е одобрението на Конгреса на САЩ. Трябва техническите екипи да уточнят какво точно се купува. Ще има споразумение между правителствата на Румъния и САЩ“, посочи министърът.

Той добави, че Румъния ще прокара специален закон в парламента за покупката на ракетните системи и уточни, че вероятно през ноември Букурещ ще внесе първата вноска за тази покупка.

Цуцуяну добави, че Румъния не разглежда други оферти в тази насока и че тази покупка се базира на 20-годишното стратегическо партньорство между Румъния и САЩ. Министърът уточни, че се очаква първата система Пейтриът да пристигне в Румъния догодина.

По-рано този месец Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на системи за противоракетна отбрана Пейтриът на стойност 3,9 млрд. долара на Румъния.

Цуцуяну отбеляза, че тези покупки се правят в интерес на обезпечаване на националната сигурност на Румъния, но и на спазване на правителствените ангажименти, поети спрямо структурите на НАТО.

Министърът уточни, че по този начин Румъния се нарежда до други пет членки на НАТО, които разполагат със системи „Пейтри…