Изкуство и Общество

Израел към Ердоган: Дните на Османската империя отминаха!

Израел остро разкритикува турския президент Реджеп Ердоган заради коментара му относно джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Ерусалим. Държавният глава обвини Израел, че не зачита правото на мюсюлманите да се молят там.

Израелските власти изградиха бариери и метални детектори на свещеното място за евреи и мюсюлмани. Това доведе до масови протести, а бариерите в крайна сметка бяха премахнати.

„Ще бъде интересно какво би казал Ердоган за жителите на северната част на Кипър и за кюрдите. Ердоган е последният човек, който може да поучава Израел“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

Говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон също се изказа остро за турския президент, напомняйки му, че дните на Османската империя вече са в миналото.

„Изявлението на турския президент Реджеп Ердоган са абсурдни. За него ще е по-добре да решава проблемите в собствената си страна. Дните на Османската империя отминаха. Ерусалим винаги ще бъде столица на евреите“, заяви говорителят на външното ведомство.