Изкуство и Общество

Путин изгони 755 американски дипломати

Руският президент Владимир Путин обяви, че 755 американски дипломатически представители трябва да напуснат страната, съобщиха руските медии.

Още в петък Кремъл наложи контра санкции на Вашингтон, но едва сега държавният глава разкри броя на дипломатите, които трябва да се завърнат на американска земя.

Русия предприе мерки срещу Съединените американски щати заради решението на Сената да наложи нови санкции срещу руснаците, Северна Корея и Иран. От началото на следващия месец американското посолство трябва да преустанови използването на всички складови помещения на улица „Дорожная“ в столицата Москва, както и вилата в „Сребърен бор“.

Общият брой на персонала, работещ в американските дипломатически представителства на руска земя, е намален до 455 души. Решението да се експулсират стотици американски дипломати ще нанесе сериозен удар по двустранните отношения между Москва и Вашингтон.

Руският президент Владимир Путин заяви, че е малко вероятно отношението на Щатите към страната му да се промени в близко бъдеще. Държавният глава определи случващото се като „болезнено“, но посочи, че американците са тези, които са предизвикали захлаждането в отношенията.

Руското външно ведомство обяви, че запазва правото си да наложи допълнителни мерки, които могат да окажат влияние на интересите на Съединените американски щати.