Бизнес и Политика

Как да избегнем фалита

От началото на м. юли 2017 г. е в сила приетото с ДВ бр. 105/2016 г. изменение на Търговския закон, с което се създаде изцяло нова процедура, а именно Производството по стабилизация на търговец.

Екипът на Консултантска къщa Велинов и партньори разяснява, че по своята същност т.нар. стабилизация представлява правна възможност за търговците да избегнат откриване на производство по несъстоятелност, като се постигне споразумение с кредиторите им относно начина на изпълнение на задълженията и им се даде възможност да продължат дейността си. Цели се чрез създаване на ефективна процедура да се договори преструктуриране на задълженията, да се създадат условия за оздравяване и стабилизиране на предприятието.

За да бъде открито производството по стабилизация, е необходимо търговецът да подаде писмена молба до окръжния съд по седалището си. Основание за иницииране на производството е непосредствена опасност от неплатежоспособност. Такава ще бъде налице, ако с оглед на предстоящите падежи на паричните му задължения в следващите 6 месеца от подаване на молбата, за търговеца би било невъзможно да изпълнява изискуемите си парични задължения по търговски сделки, публични или частни държавни задължения или има вероятност да спре плащанията.

В молбата за откриване на производството търговецът представя пълен списък с кредиторите му, размера и падежа на задълженията, предоставените обезпечения или наложени обезпечителни мерки, данни за имущественото състояние на…