Бизнес и Политика

Инжекция от 63 млн. лв. за дълговете на БДЖ

Близо 63 млн. лв. отпуска правителството за погасяване на дълговете на БДЖ. Това каза след заседание на Министерски съвет транспортният министър Ивайло Московски.

Той уточни, че предоставяните от държавата средства не са безвъзмезден заем и системата на транспорта има ангажимент да възстанови тези средства към бюджета до края на 2018 г.

От отпуснатите 63 млб. лв. близо 43 млн. лв. отиват в Министерство на финансите за погасяване на активирана стара държавна гаранция на дружеството към Световната банка, а 20 млн. лв. ще са за погасяване на така наречения облигационен заем към пет банки.

С тези 20 млн. лв. поемаме ангажимент тези 150 млн. лв. да бъдат разсрочени, коментира Московски остатъка от дълга на дружеството. Неофициално се коментира, че България е поела ангажимент да изчисти остатъка от тези 150 млн. лв. на няколко вноски до края на 2018 г.

Припомняме, че дългът на „Холдинг БДЖ“ към т. нар. „облигационери“ е още от края на управлението на кабинета „Станишев“, когато банков синдикат отпусна 120 млн. евро за ремонт на товарни вагони и за револвиране на стари кредити. Членове на синдиката са германската банка FMS Wertmanagement (която наследи в синдиката германо-ирландската банка DEPFA), австрийската KA Finanz, белгийската Dexia и BNP Paribas. В него влизаше и обявената в несъстоятелност КТБ, но синдици или други представители на банката на срещата миналия понеделник не са присъствали.

<p…