Изкуство и Общество

Израел – главен играч в черния бизнес с органи

От началото на гражданската война в Сирия органите на 18 000 мъртви сирийци, голяма част от които деца, са премахнати и използвани в мрачен бизнес, пише агенция ABNA 24.

Войната в Сирия започна през 2011 година. Милиони сирийци бяха убити или ранени, а огромна част от местното население напусна домовете си, търсейки повече сигурност.

Човешката трагедия на милиони обаче е превърната в бизнес за други. Контрабандистите печелят хиляди само от един курс, но се оказва, че има и друг черен пазар, в който се използват човешки органи.

Д-р Хюсеин Нофал, оглавяващ медицинския факултет към университета в Дамаск, разкри тревожната статистика, че органите на 18 000 сирийци са били използвани на черния пазар. Основен „играч“ се оказва, че е Израел.

Преди години Би Би Си съобщи в доклад, че Израел оглавява класацията (за глава от населението) за страната с най-много трансплантации на органи, въпреки че е страната с най-малко донори.

Не са един или два случаите, в които израелски граждани са залавяни и обвинявани именно в това. На международното летище „Ататюрк“ в Истанбул беше арестуван израелски трафикант на органи, за когото имаше заповед и от „Интерпол“. Той е пристигнат в Турция, за да се възползва от отчаянието и нуждата от пари на много сирийци.

Както е известно, Турция е страната, в която живеят най-много сирийци от началото на гражданската война. В Косово пък беше арестуван израелец, к…