Изкуство и Общество

Армията се надигна срещу Мадуро

Управляващата партия във Венецуела обяви, че са извършени арести, след като група военнослужещи са се надигнали срещу президента Николас Мадуро, съобщи Би Би Си.

Един от лидерите на социалистите описа действията на войниците като „терористична атака“. Епицентърът на събитията е град Валенсия в щата Карабобо.

Група войници, нарекла се „Бригада 41“, разпространи видео послание, в което казва, че „това не е преврат, а опит за възстановяване на конституционния ред“.

Управляващите разкриха, че са били извършени арести и е „възстановен редът“ във Валенсия, намиращ се в северната част на южноамериканската страна.

Само преди два дни новото Учредително събрание във Венецуела, което подкрепя социалистическия режим на президента Николас Мадуро, отстрани главния прокурор Луиса Ортега.

Десетки цивилни загинаха в страната при нестихващи протести през изминалите седмици. Опозицията обвинява управляващите в репресии, използване на прекомерна сила и политически злоупотреби по високите етажи.

Европейският съюз и Съединените американски щати призоваха Мадуро да чуе призива на протестиращите, които са против готвените конституционни промени в страната.