Бизнес и Политика

Защо намаляват бюрокрацията за хазартния бизнес?

За пореден път хазартният бизнес се оказа сектор с най-висок приоритет за управляващите, коментира в. „Сега“.
През юни кабинетът „Борисов 3“ прие решение №338, с което обяви война на бюрокрацията на всички фронтове.
И първи, изглежда, ще бъдат освободени от бремето на излишните справки и удостоверения тъкмо фирмите, които печелят от организиране на игри на щастието и залагания на спортни резултати – макар че всички браншове от години апелират за премахване на безсмислените регулации и изисквания. Другите явно не са така важни за правителството. Министерството на финансите скоростно е подготвило промени в нормативната база, според които на работещите в хазартния бранш занапред няма да се налага да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние, удостоверения за чисти сметки с НАП.
Облекчението ще обхване всичките лотарии и лото игри, бинго зали, казина, едноръки бандити и т.н., а също и производителите на игрални съоръжения и сервизите за тази техника. Вместо да праща фирмите да обикалят по гишета и да събират документи с печати, Държавната комисия по хазарта (ДХК) сама ще взима необходимите данни по служебен път от ведомствата, в които те вече съществуват – Търговския регистър и от приходната агенция.
Пак в името на добруването на хазартните фирми ще бъде отменено и изискването да показват в ДХК документи за собственост на сградите и помещенията, в които клиентите им играят, залагат, търкат талони или зачер…