Бизнес и Политика

Германия: рекорден брой свободни работни места

Сред чужденците от ЕС, живеещи в Германия, българите са с най-висока зависимост от социални помощи. Два германски вестника пишат за притока на хора от Източна Европа към германския трудов пазар, който е в подем, пише в свои материал Deutsche Welle.

Свободните работни места в Германия достигнаха рекордно високо равнище. През второто тримесечие на годината в страната е имало 1,1 милиона незаети работни места, съобщава Федералната агенция по труда, цитирана от в. „Ди Цайт“. Работна ръка търсят най-вече преработващата промишленост и строителният бранш.

Кланиците, корабостроителниците, фермерите и строителните предприемачи в Германия – всички търсят работна ръка от държави в ЕС, пише друг германски вестник – „Ди Велт“. Грижите за възрастни и безпомощни хора също биха изглеждали другояче, ако ги нямаше онези близо 400 хиляди източноевропейци, които се трудят в този сектор срещу относително ниско заплащане.
От 2010 година насам в Германия притокът на хора от държави в ЕС се е утроил. Само през 2016 година по линия на свободата на придвижване тук пристигнаха 634 хиляди европейци, съобщава в. „Ди Велт“, позовавайки се на мониторинга на Федералната служба за миграцията и бежанците. Най-много са румънците – 171 хиляди, следвани от поляците (123 хиляди) и българите (67 хиляди).

31 на сто от българите в Германия са безработни

Осем от всеки десет новопристигнали евр…