Изкуство и Общество

Русия: Изпращайте хуманитарна помощ за Сирия

Русия очаква от международните организации хуманитарна помощ за Сирия. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу в ефира на телевизия „Россия 24“, предаде ТАСС.

Днес казваме: доставяйте помощи в зоните за деескалация, там е отворено навсякъде. Ако не можете, ще ги докараме ние. Не можем обаче да направим всичко, затова е необходима подкрепа и от страна на хуманитарните организации, от ООН, каза Шойгу.

Съвместната дейност на Русия с международните хуманитарни организации ще стабилизира според него ситуацията с бежанците. Вътрешно разселени вече се връщат по домовете си в Сирия, после ще започнат да се връщат и хора от други региони, прогнозира министърът.

„Два-три, понякога и четири пъти седмично“ се пускат помощи в град Дейр аз Зур, обсаден от ислямисти още през 2015 г. Съдбата на тази „основна точка на река Ефрат“ до голяма степен ще е показателна за завършването на борбата с ИД, добави Шойгу.

През юли генерал-полковник Сергей Рудской от руския Генщаб заяви, че сирийската армия контролира вече 74,2 хил. кв. км от страната при малко над 19 хиляди в началото на руската операция, напомня ТАСС.

Шойгу каза, че само за два месеца сирийското правителство е увеличило територията под свой контрол два пъти и половина.