България Север

Изграждат държавно предприятие за опериране на тол системата

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“, Архив

Започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на тол системата, каза пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, информираха от пресцентъра на пътната агенция.

Тол системата е важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, каквито са поддържането и строителството на републиканските пътища, да се самофинансира, обясни инж. Атанасов.

Той каза, че това ще е първата система, която ще се самофинансира без да се разчита на държавния бюджет. Средно на денонощие тежкотоварният транзитен трафик е между 8 и 10 хил. камиона, а те рушат най-много пътната мрежа и съответно ще плащат повече, каза инж. Атанасов.

Председателят на УС на АПИ подчерта, че се надява през следващата година тол системата да заработи и да акумулира средства.

Очакваните приходи са между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. годишно. В момента приходите от винетки са около 320 млн. лв. и са крайно недостатъчни за поддържането на републиканските пътища.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730