Изкуство и Общество

Фалит заплашва Венецуела

Венецуела преживява най-тежката политическа криза от десетилетия, белязана от недостиг на храни и масови протести. Положението обаче може да се влоши още повече, тъй като над страната витае заплахата от неплатежоспособност, информира Reuters.

При такъв сценарий достъпът до капиталовите пазари ще се затвори незабавно за богатата на петролни ресурси, но бедна на ликвидности страна.

Тогава кредиторите й биха могли да конфискуват активите на държавната петролна компания „Петролеос де Венесуела“, включително петролни танкери, рафинерии, банкови сметки. А така хуманитарната криза ще се задълбочи.

Досега правителството на президента социалист Николас Мадуро правеше всичко, за да избегне това, плащайки с приоритет падежите по дълга, вместо да внася така необходимите храни и медикаменти.

Производството и петролните постъпления обаче намаляват. Валутните резерви вече са едва 10 милиарда долара, повечето под форма на златни кюлчета, съхранявани на сигурно място в Каракас.
През октомври и ноември има ключов падеж: Венецуела и „Петролеос де Венесуела“ трябва да погасят транш от 3,8 милиарда долара.

Според анализатори Венецуела ще плати, но при липсата на ликвидности икономическото положение в страната ще се влоши, като се очаква съчетанието от рецесия и почти хиперинфлация с политическа криза да предизвика смяна на правителството.