Изкуство и Общество

Новите ракети вече са на позиция в Южна Корея (СНИМКИ)

Военният контингент на САЩ в Южна Корея прие на въоръжение модернизирани комплекси за противоракетна и противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Това съобщи за телевизия KBS командването на американските сухопътни войски, цитирано от Reuters.

Южнокорейската медия уточни, че разположената в Южна Корея бригада на САЩ е въоръжена с 12 батареи зенитни комплекси Patriot PAC-2 и Patriot PAC-3, изпратени в градовете Осан, Сувон, Кунсан и Куанджу. Не се знае обаче дали модернизираните комплекси са представени с варианта PAC-3 MSE или PAC-3 Conf3.

Агенциите припомнят поредното изостряне на ситуацията около Северна Корея и шумните изявления, направени от Пхенян и Вашингтон. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заплаши да отговори „с огън и жупел, каквито светът никога не е виждал“, ако Северна Корея застраши САЩ.

В отговор Северна Корея обяви, че е подготвила план за нападение с четири ракети срещу остров Гуам, територия на САЩ в Тихия океан, за да демонстрира възможностите си за нанасяне на превантивен удар по американски военни обекти.