Изкуство и Общество

Турция отново на нож с Германия

Турското външно министерство реагира остро на информацията, че Адил Йоксюз – един от заподозрените кукловоди на опита за военен преврат, е забелязан в Германия, съобщи „Дейли Сабах“.

Турската дипломация изпрати нота до германските си колеги, изразявайки притеснение, че Германия може да закриля човек, сочен от Турция за терорист.

Гюленистката организация „Фето“ беше обявена за терористична в южната ни съседка след опита за военен преврат, който беше потушен през месец юли 2016 година.

Анкара поиска от Берлин екстрадицията на Адил Йоксюз, ако се докаже, че той в действителност е в Германия. Името му е в „червения списък“ на турските власти за издирвани лица.

Това е поредното дипломатическо напрежение между двете страни след опита за военен метеж. Турция обвини Германия, че подкрепя терористи, давайки им закрила.

Германия и западните страни от своя страна обвиниха турските власти за предприетите чистки след преврата. Хиляди турски граждани влязоха в затвора, а под огъня на Анкара попаднаха и журналисти, включително германски кореспондент.