Изкуство и Общество

Гърция се ядоса на Турция: Имаме морски граници!

Гърция отговори на твърденията на Турция, че между двете страни няма морски граници, определяйки ги като „неоснователни“, съобщи гръцкото издание „Екатимерини“.

Според гръцки дипломатически източници думите на външния министър Мевлют Чавушоглу са продължаваща политика за подкопаване на статуквото в Егейско море.

Турският дипломат оспори Лозанския договор, който определя границите между двете балкански страни. Чавушоглу заяви, че има нерешени проблеми, свързани със суверенитета на някои малки острови и скални образувания.

Гръцкият правителствен говорител Димитрис Цанакопулос определи като „екстремни“ думите на турския министър и подчерта, че има морски граници между Гърция и Турция.

Лозанският договор е мирен договор, подписан по време на Лозанската конференция през 1923 година, който анулира Севърския договор от 1920 година между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война.

До подписването на Лозанския договор се стига след война между Гърция и Турция. В хода на войната Турция изтласква гърците от Анадола. С него се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция.