Изкуство и Общество

Американците разделени и за паметниците (СНИМКИ)

Близо две трети от американците искат да бъдат запазени паметниците на личности от южняшката Конфедерация, които са смятани за символи на робовладелството. Tова показва данните в публикувано допитване, което подкрепя позицията на президента Доналд Тръмп, предаде Fox news.

Вчера Тръмп заяви, че историята на САЩ „бива разкъсана“ от свалянето на тези паметници, чиято съдба е предмет на остър спор след насилието в Шарлътсвил в събота.

Според анкетата 62% от запитаните смятат, че паметниците на южняците трябва да се запазят като исторически символи. Паметникът на главнокомандващия армията на Юга в Гражданската война генерал Робърт Лий беше в центъра на протест на крайнодесни срещу свалянето му в Шарлътсвил, щата Вирджиния.

При последвалите сблъсъци бял супремасист уби антирасистка демонстрантка.

„Само 27 процента от анкетираните казват, че тези паметници трябва да се свалят“, съобщи общественото радио NPR.

Прави впечатление, че при чернокожите американци 44 процента подкрепят оставането на паметниците, които за мнозина са символ на робовладелския Юг на САЩ, а 40 на сто искат те да бъдат свалени.

При републиканците огромното мнозинство подкрепя запазването на паметниците, а демократите са по-разделени – 44% подкрепят оставането им, а 47 процента искат да бъдат свалени.

Символите на южняшката Конфедерация като паметници и монументи са около 1500 и са предимно…