Изкуство и Общество

Косово: Със сърбите трябва да сме готови на компромиси

Президентът на Косово Хашим Тачи вярва, че лидерите на Прищина и Белград искат окончателно да бъде постигнат мир между сърбите и албанците, а за да се случи това е необходимо да бъдат мъдри и смели, креативни и готови на допълнителни компромиси, съобщи МИА.

В авторски текст за германския в. Frankfurter Allgemeine Zeitung Тачи изтъкна, че единственият път да бъде сложен край на всички разногласия е постигането на историческо споразумение между Косово и Сърбия, което би включило взаимно признаване.

Постигането на тази цел е изключително трудно за Белград и Прищина и изисква смело и мъдро ръководство. Твърдо вярвам, че лидерите на Косово и Сърбия са посветени на онова, което нашият народ иска от нас – да постигнем мир. С цел това да се случи, всички трябва да бъдем креативни и подготвени за допълнителни компромиси.

На всички трябва да им бъде ясно, че това е необходимо, за да има траен мир между нашите народи и поколенията, които идват, заяви Тачи. Той оцени, че за шест години са направени значителни стъпки в посока нормализиране на отношенията, но те все още са неосъществима цел. Тази цел в този момент е трудно постижима, заради замразения конфликт между двете страни, смята президентът на Косово.