Изкуство и Общество

Ким Чен-ун: Искам повече ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди да се увеличи производството на бойни глави за балистични ракети и ракетни двигатели с твърдо гориво. Ким говори при посещение в научен институт на националната Академия за военни науки, съобщи държавната агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

Напрежението около ядрената и ракетната програма на Северна Корея нараства все повече през последните месеци. През юли Пхенян извърши под наблюдението на Ким Чен-ун два опита с междуконтинентални балистични ракети, след които обсегът на оръжията му изглежда вече обхваща голяма част от американския континент, отбелязва Reuters.

Вашингтон и Пхенян си размениха заплахи, после тонът леко се смекчи, но тази седмица САЩ и Южна Корея започнаха годишното си общо военно учение, което КНДР винаги окачествява като репетиция за нахлуване на север.

Експертите не знаят дали Северът вече притежава технология за връщане в атмосферата на изстреляните бойни глави, без да се разрушават. Пхенян уверява, че е разработил такава. КНДР заплаши да изстреля ракети в близост до американския остров Гуам в Тихия океан, но впоследствие заяви, че ще изчака.