Изкуство и Общество

Меркел: Изолационистки САЩ никога няма да са велики 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ако САЩ следват изолационистка политика, те никога няма да бъдат велики, предаде DPA.

В реч на конференция, организирана от германския бизнес ежедневник „Ханделсблат“, Меркел заяви, че „една Америка, която не я е грижа за нищо в света освен самата себе си, никога няма да е голяма или велика Америка“.

Това нейно изказване бе коментар на предизборния лозунг на президента на САЩ Доналд Тръмп „Да направим Америка отново велика“, който и сега се използва често от стопанинът на Белия дом и екипа му.

Меркел се бори за четвърти мандат като канцлер на изборите на 24 септември. Главният й съперник – лидерът на социалдемократите Мартин Шулц – критикува Тръмп в опит да подобри позициите на партията си в проучванията на избирателните нагласи, отбелязва DPА.

Меркел заяви, че мерките за оказване на дипломатически натиск на Северна Корея още не са изчерпани, предаде ТАСС.

„Не виждам военно решение за КНДР, смятам, че то е неправилно и съм убедена, че дипломатическите мерки не са използвани в пълна степен“, обяви канцлерът.

Меркел заяви още, че към Доналд Тръмп трябва да се проявява дължимото уважение като президент на САЩ, макар и тя да има разногласия с него по редица политически въпроси, предаде Reuters.