Бизнес и Политика

Заличиха туроператор измамник от националния регистър

По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова фирма „Мадес груп“ ще бъде заличена от Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, който е част от Националния туристически регистър.

Предложението за заличаване на туроператора е направено до министъра от експертна комисия, която заседава 21.08.2017 г. Тя включваше представители от Министерството на туризма, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Сдружение „Туризъм”.

Комисията се запозна със събраните по случая „Мадес груп“ материали, обсъди ги и единодушно, след проведено гласуване, излезе с мотивирано предложение за заличаване на горепосоченото дружество. До решението се стига след като експерти от Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите (КЗП) направиха щателна проверка на туроператора.

При инспекциите е наблюдавано дали туроператорът отговаря на всички изисквания регламентирани в Закона за туризма. Едно от установените нарушения е свързано със задължителната застраховка, която трябва да има фирмата. Последна представена полица в Министерство на туризма, отбелязана в Националния туристически регистър, е с валидност до ноември 2016 г. По време на проверките по случая КЗП е установила, че туроператорът има сключена застраховка, но премията по нея не е внесена, което я прави недействителна. В Закона за туризма не съществува възможност регистриран туроператор временно да спира дейността …