Изкуство и Общество

Русия и Ватиканът гледат в една посока (СНИМКИ)

Двустранните отношения се намират на много високо равнище. Това заяви държавният секретар на Ватикана – кардинал Пиетро Паролин на среща с руския президент Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Пратеникът на папата е на посещение във федерацията като част от започналия диалог между Ватикана и Руската православна църква. Паролин се срещна с Путин в южния град Сочи след разговори с патриарх Кирил и първия дипломат на Москва – Сергей Лавров.

Домакинът Путин заяви, че приветства започналия диалог между Ватикана и Руската православна църква, съобщи ТАСС. На срещата с кардинал Паролин стопанинът на Кремъл каза, че „общочовешките и хуманитарните ценности“ създават основата на връзките между Москва и Светия престол, както и между двете църкви.

Путин благодари от името на сънародниците си за жеста на Светия престол да изпрати това лято в Русия мощи на Свети Николай. Той изрази задоволство по повод уредената в Москва изложба на картини от Ватиканския музей и обеща догодина във Ватикана да има изложба с руско изкуство.

Основна тема на разговора беше и широко обсъжданата идея за посещение на папа Франциск в Русия. Държавният секретар на Ватикана изрази положително отношение по темата, но заяви, че предстои доста работа преди това да се случи, предаде Reuters. Кардинал Паролин не посочи и конкретна дата за такова посещение.

Пратеникът на папата заяви още, че е използвал разговорите си в Русия, за да повдигне въпро…