Изкуство и Общество

Северна Корея работи над могъща ракета

Северна Корея работи за изграждането на ракета, по-мощна от всички изпробвани досега, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на експерти. Те правят заключения от разпространени кадри на севернокорейската държавна новинарска агенция.

Тя публикува снимки на лидера Ким Чен-ун, застанал до чертеж на тристепенна ракета „Хвасон-13“. Ако бъде разработена такава ракета, тя би могла да достигне всеки град в континенталната част на САЩ, включително Вашингтон и Ню Йорк.

Ракетни експерти, които внимателно проучват подобни снимки в търсене на данни за оръжейните програми на Северна Корея, заявиха, че няма признаци тази ракета да е била напълно разработена.

Тристепенна ракета обаче би била по-мощна от двустепенната „Хвасон-14“, която бе тествана два пъти през юли. „Хвасон-13″ би могла да е с обхват 12 000 км, което покрива цялата континентална част на САЩ. Намеренията на Пхенян с показването на тези снимки са ясни, казват експертите.

Снимките са разпространени в момент, в който американските и южнокорейски въоръжени сили провеждат съвместно учение – на фона на повишилото се напрежение на Корейския полуостров.

Южнокорейските въоръжени сили обявиха, че съвместните учения със САЩ са с отбранителен характер. Те ще продължат десет дни.